Solids ildsjeler - Prosjektsjefen Esben er båtfører på Horn Stayer på fritiden
- Fra basen her i Skjebergkilen strekker ansvarsområdet vårt seg fra innerst i Iddefjorden, via Halden, forbi Hvalerøyene og bort til Strømtangen. Det er et stort areal, tjukt av holmer og øyer i skjærgården og tusenvis av hytter og båtplasser, forklarer Esben.
På sommerstid myldrer det av aktivitet på sjøen og oppdragene er mange for de ca 30 frivillige som sørger for at det er kontinuerlig beredskap på Horn Stayer. De er fordelt 3-4 per lag og består alltid av nøkkelrollene matros, bestmann og båtfører, i tillegg til at man har med en rekrutt med jevne mellomrom. På laget til Esben jobber også Pål som er koordinerer mobilkraner i Kynningsrud og Øyvind som er rekefisker med base i Utgårdskilen.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Pål er den første som hopper når noen sier hopp
Kontroll på skuta
Båtfører Esben Jensen og bestmann Øystein Seilø Arntzen kontrollerer Horn Stayer fra en topp moderne og velutstyrt cockpit som går langt utenfor det folk flest har i båten sin.
- Det er ingen tvil om at flesteparten av oppdragene våre går ut på å bistå og prate med folk som har gått på skjær eller har andre problemer, men spenningen med å aldri vite hva det neste oppdraget går ut på er noe vi alle kjenner på. Det høres kanskje spesielt ut, men man går egentlig og bare venter på telefonen. Oppdragene varierer stort i omfang og vi ofte er det vi som er først på stedet. Det gjør at vi til stadighet har kontakt med andre instanser som politi, AMK, Tollvesenet og ikke minst brann. Her må en kunne litt av alt, og Redningsselskapet har utarbeidet klare regler for hvordan vi skal oppføre oss ved ulike settinger, sier den frivillige båtføreren.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Bærekraftslederen Stine retter fokus mot plast i havet
Allsidig kunnskap
Bestmann Øyvind Seilø Arntzen går over motoren på Horn Stayer, en standard prosedyre som alltid gjennomgås før avreise. Til daglig er han rekefisker og går for å være den som er mest handy på laget.
Bryter opp hverdagen og mindsettet ved å dra ut på sjøen for å bistå
- For min del er det å kunne bryte opp hverdagen og få en avveksling fra kontoret veldig deilig. Å komme til basen og legge igjen telefon og pc på land, gjør at mindsettet blir skrudd om umiddelbart. Å komme ut i vær og vind, og fylle livet med forskjellige impulser gjør mye for totaliteten i hverdagen min. I tillegg så er det lagt opp planer langt frem i tid med vaktene mine slik at jeg har full kontroll og det blir lett å planlegge mellom jobb, familie og hobby.
Esben fremhever det kollegiale miljøet som en viktig faktor til at han trives så godt og ønsker å bruke deler av fritiden sin på sjøen i Redningsselskapets tjeneste.
- Det gode kollegiale miljøet er helt suverent. Her finner du alt mulig av folk med snekkere, politi, meglere, fiskere osv. De frivillige på basen gjenspeiler i det store og hele samfunnet forøvrig, og sammen er det en utrolig fin gjeng. Det er mange gode opplevelser og et av høydepunktene jeg tenker på er gjerne de varme sommerdagene hvor vi innimellom slagene stikker bortom Øyvind og får med oss nykokte Hvaler-reker. Det er bare helt magisk, gliser Esben.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Prosjektleder Martin vier fritiden til barne- og ungdomsarbeid
God stemning
Kommentarene mellom gutta på laget sitter løst, her er det matros Pål Jørgen Schrøder som må jobbe litt mens Esben blir bedt om å stille opp på bildet.
Esben har en fremtredende rolle i Solid som regionsjef, i tillegg til å være med i ledergruppa og inneha styreverv i Solid Gruppen, som innebærer mye kontakt med både kolleger på tvers i konsernet og eksterne relasjoner. Å kunne snakke med alle slags folk er en egenskap som kommer godt med som båtfører på Horn Stayer, når de gjerne kommer midt opp i kaotiske situasjoner.
- Selvom det kan høres ut som en liten ting å få motorstopp eller tau i propellen, oppleves dette ofte som svært stressede situasjoner for de involverte. Og da er behovet for å roe ned folk og kunne snakke med både store og små stort, og noe laget har god trening på. Folk flest uttrykker stor takknemlighet og vi får veldig mange hyggelige tilbakemeldinger for jobben vi gjør. Det å kunne hjelpe til, og gi noe tilbake er en viktig motivasjon for min del.
- I tillegg så tilegner man seg veldig mye kunnskap. Jeg er vokst opp rett ved Skjebergkilen, men det som vi lærer gjennom yrkessjølivet er utrolig nyttig og vi blir ikke minst utrolig godt kjent rundt i skjærgården vår.
Redningsskøytas lune havn
Horn Stayer har fast tilholdsplass på Skjeberg Marinesenter i Skjebergkilen. I servicebygget samles laget for brief og gjennomgang før de setter kurs for nye oppdrag.
Esbens råd til andre som ønsker å gi et bidrag til lokalsamfunnet
- Jeg anbefaler at man besøker hjemmesidene til Redningsselskapet hvor man finner alt av informasjon om Redningsselskapet. Dersom du vet om noen som er aktive så ta kontakt med folk du kjenner. Det er ikke til å legge skjul på at personkjemien er ekstremt viktig. Det å komme godt overens med folk man jobber såpass tett på er ekstremt viktig.
- I tillegg så man selvfølgelig tåle sjøen og vær og vind. Det er ikke for alle å være på sjøen når det står på som mest, samtidig som det er stressende situasjoner. Samtidig er det viktig å fremheve at gjennom Redningsselskapet kurs så lærer man det som trengs, og de er også veldig flinke til å selektere folk som har en profil som passer inn, avslutter Esben Jensen.