Solids ildsjeler - Bærekraftslederen Stine retter fokus mot plast i havet gjennom Håpets Katedral
Stine er en aktiv og treningsglad tobarnsmor, hjemmehørende i Fredrikstad sentrum med ektemannen Paul. Når hun ikke er på jobb eller følger opp sønnenes hektiske tenåringsliv, går det mye tid til å trene i alle slags former. Hun er også glad i å dykke og liker å reise, aller helst til nye steder og på turene står mat ofte i sentrum.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Pål er den første som hopper når noen sier hopp
Hva er Håpets Katedral og hvorfor valgte du å engasjere deg i prosjektet?
- Håpets katedral er et livssynsåpent miljø- og kunstprosjekt som handler om å bygge håp gjennom samarbeid. Katedralen, som er åpen for alle, er et møtested mellom mennesker på tvers av alder, nasjonalitet og tro. For meg har det vært viktig at mennesker fra ulike religioner kan finne en møteplass og samarbeide om dette prosjektet. I det maritime miljøet på Isegran har vi har bygget en 120 kvadratmeter stor pram av tre, som er fundamentet til katedralen og som flyter på vannet.
Det 300 m2 store taket er skapt som et innovasjonsprosjekt av gjenvunnet plast, der flere tusen fiskekasser er samlet inn langs strendene i Norge og Sverige, og gjenvunnet til et fargesprakende tak av plast, forklarer Ferguson.
- Hele prosjektet har som mål å skape håp om at vi kan omvende all den stygge plasten som har kommet på avveie til noe som er vakkert som kan gi oss motivasjon til å ta vare på planeten på en bedre måte enn vi gjør i dag.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Regionsjefen Esben er båtfører på Horn Stayer på fritiden
Hvilke erfaringer fra prosjektet vil du trekke frem som viktigst så langt?
- I dag er jeg så heldig at jeg sitter i styret i Håpets Katedral, men jeg har vært med i en ressursgruppe nesten helt fra starten. Den gang var ideen om å bruke plast fra havet til et kunstprosjekt bare en visjon som kunstnerisk leder Solveig Egeland hadde. En hval full av plastposer, fuglereder laget av plasttau, hurtigvoksende øyer av plastsøppel, blåskjell og drikkevann krydret med mikroplast. Dette er sannheter som vekker maktesløshet. Men likevel, vi må aldri gi opp. Er vi i stand til å ødelegge denne kloden, er vi også i stand til å redde den! Håpets katedral er bygd for å skape håp i plastens tid, forteller hun entusiastisk.
I dag 6 år senere har det blitt samlet inn rundt 10 millioner og katedralen er en realitet. Men prosjektet har vokst til å bli så mye mer.
- Prosjektet er pioner innen diapraksis (at mennesker fra ulike religioner og kulturer går sammen om et felles arbeid). Det er lagt ned over 15.000 frivillige timer i Håpets katedral. Mange vennskapsbånd har blitt knyttet og utallige kaffekopper har blitt drukket. Dette er dugnad og diapraksis, i praksis. Hun illustrerer videre hva grunntanken med prosjektet er:
«Håp er et ønske! Håpets katedral er nettopp dette, et ønske om en bærekraftig fremtid for vår planet.»
Hvilke tips har du til andre som ønsker å engasjere seg i lokalsamfunnet sitt?
Det er så mange måter en kan bidra i små og store prosjekt. Ønsker man å jobbe på Håpets Katedral og bli en del av «onsdagsgjengen» kan du melde deg som frivillig. Har du kompetanse og kan avse noen timer i et tidsbegrenset prosjekt anbefaler jeg å ta kontakt med Prosperastiftelsen. Da kan du jobbe med et team over 12 uker, og gi bort kompetanse til ideelle organisasjoner og sosiale entreprenører.
LES OGSÅ: Solids ildsjeler - Prosjektleder Martin vier fritiden til barne- og ungdomsarbeid
Både Røde Kors og Blå Kors har behov for deg som har litt tid, du kan eksempelvis bli tidgiver i utallige ulike prosjekt. Eller ta kontakt med idrettslag der du bor, det er alltid behov for en ekstra hånd i idretts-Norge, avslutter den aktive ildsjelen.