Under hjelmen: Elisabeth Kolnes.
Å være Prosjekteringsleder er ikke noe «one-man show».
Navn: Elisabeth Kolnes
Stilling: Prosjekteringsleder i Solid Entreprenør
Tid i Solid: snart 5 år
Hjemsted: Oslo (Oppvokst i Farsund)
Hva er din bakgrunn og erfaring?
Jeg har tatt en bachelor i byggdesign på UIA og en master i konstruksjonsteknikk med fordypning i prosjektering på NTNU.
Arbeidskarrieren startet i Statens Vegvesen hvor jeg jobbet 1,5 år. I 2018 startet jeg som prosjektingeniør i Solid Entreprenør, avdeling Oslo/Romerike.
Etter knappe to år gikk jeg over i stillingen som prosjekteringsleder. I 2021 tok jeg en BREEAM AP utdannelse og i 2023 ble jeg VDC sertifisert.
LES OGSÅ: Solid får sin første BREEAM AP
Hvordan ser arbeidsdagen din ut?
Jeg starter normalt dagen med en god kopp kaffe samtidig som jeg leser mail og forbereder meg til dagens oppgaver.
Ofte sitter jeg sammen med prosjektteamet på byggeplassen. Det er der det skjer. Men jeg også glad i hjemmekontor så det benytter jeg meg av når jeg har behov. Noen oppgaver løser jeg best i litt roligere omgivelser uten avbrytelser.
Dagene mine er svært varierte. Som prosjekteringsleder har jeg ansvaret for å koordinere alt av underlag og tegninger, og sørge for at dette blir utarbeidet med riktig kvalitet til riktig tid.
Jeg jobber mye med planlegging for å legge til rette for at utførende og prosjekterende samarbeider for å løse prosjektet på best mulig måte. Det er sjeldent en dag uten minst ett møte.
Hva liker du best i jobben din?
Jeg lærer noe nytt hver dag og jeg får en stor faglig utvikling i rollen som prosjekteringsleder. Det er veldig artig å jobbe med prosjekteringsgruppen og jeg lærer mye av dem. Kollegaene mine på byggeplassen er både dyktige og engasjerte. Det motiverer meg veldig.
Det er også artig å sitte på byggeplassen og se at det vi tegner bygges. Med andre ord synes jeg det er givende å være tett på sluttresultatet. Jeg føler jeg får det beste av to verdener i denne stillingen.
Hvilke egenskaper er gode å ha som Prosjekteringsleder?
Du bør være strukturert, ansvarsbevisst og proaktiv. Det er også en stor fordel å være faglig interessert og sette seg grundig inn i sakene som skal løses.
Kunnskapen kommer med erfaring. Når du er ny er det viktig å være ydmyk og spille på fagressursene rundt deg. Å være PRL er ikke noe «one-man show».
For å styre prosjekteringsgruppa er det også viktig at du er tydelig. Man bør være omgjengelig og positiv for å motivere gruppa og skape en god samarbeidskultur. Du skal få folk til å levere for deg og da må du ha dem med deg på ditt lag.
Misjonen til Solid er å utvikle gode liv. Hva legger du i det?
I jobbsammenheng betyr det å bidra til at vi bygger bygg som er gode å bo i. Det handler om å sikre at byggene blir prosjektert med gode løsninger som er holdbare og har god estetikk. For mange er boligen basen i livet. Det er viktig at vi har et godt hjem. Det handler også om å ha fokus på fremtidige generasjoner og ta vare på planeten vi lever på. Det er viktig at bransjen tar ansvar for å bygge bærekraftig og bidra til å redusere klimagassutslippene.
Vi som enkeltpersoner har et ansvar for å ha en positiv holdning, utvikle vår kompetanse og iverksette tiltak der vi har myndighet og påvirkningskraft.
Jeg tenker også at det handler om å utvikle gode liv for mine kollegaer og folk rundt meg. Være inkluderende, åpen, tydelig og spille de rundt meg gode. I tillegg mener jeg at kompetanseheving er relevant for å følge med i utviklingen, og være en ressurs som har kunnskap og som skaper trygget for kollegaer og for kunder.
Det tror jeg er med på å skape gode liv for både andre og meg selv.
Til slutt: hva er din yndlingsrett?
Butter chicken. Veldig glad i indisk.
Tusen takk for samtalen!