Tomb VGS: mye mer enn bare historie og vakre omgivelser
- Det er ikke bare historien eller de vakre omgivelsene som gjør Tomb spesiell, sier rektor Morten Thomassen, det er like mye dagens skole. - Elever sier at Tomb er et sted der man kan være seg selv og får gode venner. Vi har mye fokus på miljøarbeid, aktiviteter og sosiale arrangement, at elevene skal føle seg «sett» og være trygge. Dette skal være varemerket vårt sammen med god faglig kompetanse. Elever som trives, konsentrerer seg bedre og bedrer skoleresultatene – selv om også trivsel har en egenverdi, understreker rektoren.
Tomb videregående skole er unik på flere måter. Den har en fantastisk undervisningsarena med sin beliggenhet på en gammel herregård og bondegård. Her er også parkområder med dammer, hvite broer og et levende landbruk med ku, hest, gris og sau. I umiddelbar nærhet til skolen er det kilometervis av turstier hvor en kan gå, sykle og jogge eller ri for den som har med egen hest på flyttelasset til Tomb.
For Tomb er også en internatskole med elever for elever fra hele landet. Samtidig er også Tomb en skole for elever i nærmiljøet og områdene rundt. Daglig pendler mange elever til Tomb. Det er spesielt at en i løpet av videregående får venner fra hele landet, vennskap for livet!
Skolens utdanningsprogram
Naturbruk har i alle år vært tilbudet med mange elever. Her gis det mulighet for å velge ulike profiler; landbruk, friluftsliv eller hest. Skolen har over 30 stallplasser for elever som ønsker å ha med egen hest. Agronomklassen (Vg3) har de siste årene vært landets største, og mange fra hele landet søker seg til Tomb. Skolen har gjennom mange år vokst og utviklet seg. I dag tilbys også teknologi og industrifag med kjøretøy som videre løp i Vg2. Bygg- og anleggsteknikk med tømrer eller anleggsteknikk i Vg2 er en annen yrkesfaglig mulighet. Gjennomgående er en studiehverdag der teori og praksis går hånd i hånd. Alle veier kan føre til studiekompetanse – slik er dagens videregående skole. De siste årene har også studiespesialisering vært et tilbud på Tomb, og det spennende her er at elevene i tillegg kan velge profil toppfotball, i samarbeid med Råde I.L, eller friluftsliv. – Vi pleier å si at på Tomb kan du få en morsommere vei til studiekompetanse, sier rektor Thomassen.
Internatliv i trygge omgivelser
Med elever fra hele Norge synes vi denne hverdagen enda litt mer spennende, sier markedsansvarlig Ingjerd Grimstad Bandak. - Man hører både rogalandsk og nordlandsk i gangene. Noen er fra små øyer med få innbyggere, mens andre er fra Oslo eller fra en gård på Jæren. Hun forteller at internatet hvor 170 elever bor, er en sentral del av Tomb. Her er voksne på jobb både ettermiddag, kveld og natt. Det er mange ukentlige aktiviteter, i tillegg til arrangementer som settes i gang av internatrådet eller andre grupper. Her er spill-turneringer, rollebryllup, låvefest, swingkurs, snekkerkvelder osv. Elever som ikke bor på skolen er også invitert med på alle aktiviteter. Faste årlige arrangement er både høsttakkefest, julemiddag, påskefest og vårløp.
Diskgolfbane og kunststi
- Det kan jo også nevnes at Tomb Diskgolfbane skal åpnes på Tomb når sommeren nærmer seg, forteller Ingjerd Grimstad Bandak. - Dette er et samarbeidsprosjekt med Råde kommune og vil være åpent for alle i bygda. Elevene våre vil også ha glede av banen, både på fritid og i kroppsøving.
En kunststi er også på gang og åpnes i juni. Råde Kunstforening som har sitt gallerilokale i det gamle kornmagasinet på Tomb, lager i samarbeid med Tomb en kunststi med ulike spennende kunstverk. -Det er veldig artig med slike lokale samarbeidsprosjekter som vi håper skal bli til glede for mange, sier Grimstad Bandak. – At vi også fra skoleåret 23/24 får i gang et samarbeid med Råde IL om toppfotball på studiespesialisering og byggfag, er også ekstra spennende. Her inngår det flere morgentreninger i uka – i tillegg til at disse elevene skal ha amatørkontrakt med Råde IL på ettermiddagstid.
Hun føyer til at det er flott å drive skole i Råde! Skolen har et godt samarbeid og relasjoner med mange aktører i bygda, samtidig som dette er noe som kan videreutvikles. Ved ulike anledninger er ordføreren på plass, og det samarbeides bl.a. med Råde IL, Råde bondelag, skolene og SFO, og Råde Mølle driver fôrforsøk.
Fra gammel herregård til videregående skole
Tomb er historien om en gammel herregård som i 1939 ble til en jordbruksskole med internat og elever fra hele landet. Det var Indremisjonen, som i dag heter Normisjon, som kjøpte gården for å starte skole. Tusenvis av elever har hatt viktige ungdomsår på dette stedet siden den gang.
Herregårdens spennende historie kan spores tilbake til 1200-tallet. Navnet Tomb kommer trolig av tuvn eller tue – dvs en forhøyning. Opp gjennom århundrene har gården vært eid av betydningsfulle personer og slekter. Barthold Heinrich Lützow som eide gården fra tidlig på 1700-tallet, var general og utnevnt til og øverstkommanderende i Norge da svenskekongen Karl den 12. angrep landet i 1716. En annen kjent eier er Mathias Sommerhielm som blant annet var norsk statsminister under legasjonsregjeringen i Stockholm fra 1822 til sin død i 1827.
Les mer om historien, skoletilbudene, dagens gårdsdrift og skolen her: tomb.no