Espen og Mari bygger drømmehuset på Strømnesåsen
- Vi har bodd sammen siden 2015, og eid sammen siden 2016. I 2022 ble vi foreldre og fra nyttår starter barnehagelivet i Råde. Espen har i 15 år hatt en drøm om å tegne, prosjektere og bygge sitt eget hus og når vårt barn kom på banen fant vi ut at vi trengte bedre plass, samtidig som vi ønsket et sted å vokse opp som var landligere og tryggere enn Sarpsborg ville vært. Drømmen om å bygge eget hus ble derfor ikke bare Espen sin, men også Mari sin, forteller de entusiastisk!
NÅ GRAVES DET PÅ TOMTA: - Endelig er vi i gang
Derfor falt valget på akkurat Strømnesåsen og Råde
- Vi har i mange år sett oss ut Råde som det ideelle stedet å flytte, da dette vil føre oss nærmere Maris hjemplass samtidig som det er nære Espen sin. Derfor ville vi gjerne ha en tomt der for å realisere drømmen om bygging av egen bolig. Vi hørte tidlig om tomtene på Strømnesåsen og bestemte oss for å ta kontakt med Solid Eiendom for å se på mulighetene for kjøp av tomt. Solid Eiendom var svært imøtekommende og positive til vår tidlige interesse, og vi har hatt tett dialog i over 2 år slik at vi sikret oss drømmetomten når salget startet, sier Espen! Ekteparet har kjøpt tomt nummer 72, med adresse Strømnesfjellet 15.
Espen er en lidenskapelig fisker, især gjeddefiske. Han fisker hovedsakelig etter catch and release-prinsippet, altså at fangsten slippes ut igjen. Med oppvekst langs Glomma er mye av fritiden gjennom oppveksten tilbrakt utendørs, og ofte med fiskestang i hånda. Derfor byr nærheten til Skinnerflo og Vannsjø på spennende utfordringer for å jakte på storgjeddene.
VEIEN MOT BOLIGDRØMMEN: Grunnmuren er på plass
- Sommerstid har Mari og jeg vært mye ute ved Bevø for at jeg kan fiske sjøørett og makrell, mens Mari kan bade og lese bok på svabergene der. Med Kråkstadfjorden og sjøen såpass nære vil vi ha svabergene mye nærmere og søke i den retningen oftere for å kunne nyte skjærgården.
At barnet vårt kan ha muligheten til å bare «gå ut i hagen» for å klatre i trær, bygge trehytte, utforske skogen eller gå på ski i blåløypa er det umulig å sette en prislapp på.
Følelsen av at dette blir mulig er rett og slett uvurderlig.
Skitt fiske!
Espen er ivrig fisker og gjedda er favoritten å fange. Med en fremtidig base på Strømnesåsen i Råde er det kort vei for den fiskeglade sarpingen til gode fiskevann. Både Vansjø, Skinnerflo, Visterflo og Glomma er ferskvann som ligger innenfor en liten kjøretur.
Bygger eget fremfor å kjøpe en nyere bruktbolig eller ferdighus
Espen er klar på hvorfor de vil bygge nytt. - Fordelene med å bygge eget hus kontra kjøpe et «gammelt» er mange, og nye hus vil til enhver tid være bedre enn gamle med tanke på teknologien og løsningene som eksisterer. Vi har selv bodd i et hus som stod ferdig i 1930, og selv om dette var etterisolert og fornyet var det kaldt om vinteren.
VEIEN MOT BOLIGDRØMMEN: Grunnmuren er på plass
- Vi er begge vant til vedfyrte hus, og har ingen problem med dette, men tryggheten og komforten med et nytt «superisolert» hus frister mer. Så aspektet med et hus som til enhver tid holder lik temperatur sommer som vinter var avgjørende for oss. Dette kunne vi selvfølgelig fått med å kjøpe et relativt nytt hus også, men dette er jo ikke alt et egetdesignet hus tar med seg, forteller de samstemt.
Varme er viktig
Småbarnsfamilien er vant til vedfyring fra tidligere, men på Strømnesåsen er det vannbåren gulvvarme fra en effektiv bergvarmepumpe som vil gjelde for familien Braatnes.
Dette er forøvrig helt i tråd med hva kommunen ønsker også. Faktisk har Råde Kommune lagt føringer for de profesjonelle utviklerne på feltet at det skal brukes vannbåren varme i de nye boligene. Vannbåren varme er den mest fleksible varmekilden som finnes og kan driftes av både strøm, varmepumpe, sol og ved.
Smarthus er et must for Espen
- Det neste som var svært viktig for oss var teknologien i huset, og hvordan dette kan snakke sammen. Jeg har stor interesse for styringssystemer og især systemet Loxone tilbyr. Vi leier for tiden en leilighet i huset til en av gründerne bak Autobolig (Loxones hovedkontakt i Norge), og har fått en smakebit på hva dette systemet kan gjøre for oss, sier Espen.
Det blir også svært viktig når huset skal ha vannbåren bergvarme, solceller, solskjerming og balansert ventilasjon slik at disse systemene snakker med hverandre i stedet for å jobbe mot hverandre.
SE HELE UTVALGET VÅRT: Tomtevelger på Strømnesåsen
På lag med teknologien
At systemene i boligen jobber med hverandre og ikke mot hverandre er en kjent problemstilling for mange boligeiere med ventilasjonssystem, varmepumpe, solskjerming, elbilladere med mer.
Ved å koble de ulike systemene slik at de snakker sammen får du det som kalles smarthus. Familien Braatnes har planlagt en rekke funksjoner i huset de skal bygge. Det sørger blant annet for at boligen jobber mer økonomisk og optimaliserer energibehovet.
Optimalisering av planløsningene
- Vi var også opptatt av å få gode rom, blant annet soverommene der det på barnerommene er plass for et barn å starte livet og utfolde seg fra det er lite til det en dag flytter ut. Vi valgte derfor å gå for 2 store barnerom, og et enda større hovedsoverom for å ha masse garderobeplass, sier Mari.
Ekteparet har også valgt å oppskalere badet på bakgrunn av tidligere erfaringer. - Vi valgte å gå for et stort bad (sett i forhold til standarden for tiden) for å ha «albuerom». Vi har bodd i hus med små bad og skrå himling der det har vært klønete å være og vi har sett oss lei av dette.
SE HELE UTVALGET VÅRT: Tomtevelger på Strømnesåsen
- Når det gjelder vaskerommet så valgte vi å øke størrelsen på dette også, slik at det blir plass for det teknisk rommet. Dette rommet legger vi opp med røranlegg for å ha muligheten til å installere en dusj i fremtiden dersom dette behovet melder seg. Det være seg enten til vi skal bli gamle og bo på en flate eller om morgenene blir så hektiske med tiden at vi trenger flere steder å dusje, forteller Espen.
- Stuen/kjøkkenet rommer halve første etasje og er en luftig og åpen løsning som vender mot skogen. Vi har derfor store vinduer på denne fasaden som tar skogen inn i huset. Det å være i skogen er nemlig noe vi begge har vokst opp med, og som vi koser oss veldig med den dag i dag. Så hva er vel bedre enn å ha følelsen av å ha litt av denne i stuen, spør Espen.
Vi følger ekteparet gjennom hele byggeprosessen på Strømnesåsen
Solid Eiendom har fått lov til å følge Espen og Mari fra sidelinjen gjennom de ulike fasene i boligprosjektet på Strømnesåsen. Dette er første del av en lenger artikkelserie.
Prosessen fra oppstart til innflytting vil være å ta for seg prosjektering og søknadsprosessen, mobiliseringsperioden, spaden i jorda, støpt plate, tett bygg, utvendige arbeider, innvendige arbeider og til slutt utomhusarbeidene (beplanting etc).